Contentmarketing alias journalistiek

Als student op de School voor de Journalistiek wist ik maar al te goed dat ik me niet moest ophouden met ‘de vijand’: mijn medestudenten van de afdeling Voorlichting. Want voorlichting geven, dat stond zo ongeveer gelijk aan liegen. Later moest ik me in mijn werk als redacteur voor een vakblad vooral verre houden van ‘de marketeers’. Echte journalisten houden zich namelijk niet op met mensen die iets proberen te verkopen.

Kracht van verhalen

Inmiddels heb ik alle schotten zien vallen en eigenhandig afgebroken. Ik ging van een redactie naar een communicatieafdeling en later naar een marketingcommunicatiebureau. Ik zag collega-journalisten hun loopbaan als voorlichter vervolgen. En ik zag dat er bij hen en bij alle stappen die ik nam eigenlijk niet veel veranderde. Ik ben namelijk nog steeds een journalist, die gelooft in de kracht van verhalen die:

  • een intrinsieke motivatie hebben (lees: kloppen met de kernwaarden van de organisatie)
  • effectief communiceren (lees: met een duidelijke invalshoek zijn gemaakt)
  • uitnodigen tot lezen en delen (lees: aansluiten bij de doelgroep)

Relevant voor de doelgroep

Die journalistieke manier van werken in de communicatie heeft inmiddels een naam: contentmarketing. Dat leek een tijdje geleden helemaal nieuw, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Het is feitelijk niet veel meer dan: stop met eenzijdig zenden, start de dialoog. En dacht ik soms van ‘t padje te zijn geraakt als journalist bij een communicatiebureau? Nee hoor! Het klopt juist als een bus, ik heet nu contentspecialist en ben in alles nog steeds een journalist die verhalen vertelt die relevant zijn voor de doelgroep.

Gekleurde brievenbussen tegen gele wand

Digitaal content delen: méér dan een online magazine

Relevante content maken is fijn, maar nog fijner is als je deze makkelijk kunt delen, bijvoorbeeld in een online magazine. Met Instant Magazine delen we content voor whitepapers, inspiratiemagazines, productbrochures en jaarverslagen.

‘Een kop moet je voelen’

Het maken van koppen is een vak apart. Of je nu schrijft voor een kwaliteitskrant, online platform of reclamefolder: de kop moet de lezer verleiden het hele bericht te lezen. Wat kunnen we leren van ervaren koppenmakers? Matthijs Albers, showbizzverslaggever extraordinaire: ‘Mijn devies is: vooral niet te veel verklappen’.

Contact

H.J.E. Wenkebachweg 123
1096 AM Amsterdam
020 760 26 70
[email protected]

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
En ontvang de beste content over content in je mailbox!
ErrorHere