Eindredactie

Brutaal zijn en bruggen slaan

Van collega x ontvang je een technisch klantinterview, van collega y een formeel nieuwsbericht over de nieuwe CAO. En de directeur vraagt ‘of zijn speech van 900 woorden ook nog ergens in het magazine past’. Hoe ga je hier een lekker leesbaar geheel van maken?

 

Eindredactie kun je zien als de brug tussen tekst en vorm. In het laatste stadium van het schrijfproces zorgt de eindredacteur ervoor dat alle teksten passen in het magazineconcept. De werklijst is hierbij het uitgangspunt. Wees als eindredacteur niet te voorzichtig. Collega’s houden niet altijd van kritiek, maar het eindresultaat is het belangrijkst!

 

Tegenlezen is tijd besparen

Het is fijn als alle aangeleverde teksten foutloos zijn en lekker lopen. Vraag je schrijvers dan ook hun teksten altijd te laten tegenlezen, voor ze ze aanleveren. Wie lang met een tekst bezig is geweest, ziet de foutjes niet altijd meer. Een dubbele spatie, inconsequente opsommingen, je leest er zó overheen. De frisse blik van iemand anders maakt een tekst vaak beter. Bovendien scheelt het jou als eindredacteur veel tijd als typ- of taalfouten al zijn gecorrigeerd.

 

Ook tijdens het tegenlezen, maar vooral als eindredacteur is het goed om te letten op de volgende  tekstuele aandachtspunten:

 • Typfouten
 • Spelfouten
 • Dubbele spaties
 • Ingewikkelde of te lange zinnen
 • Onduidelijke of onnodige afkortingen

Lees ook ons artikel ‘schrijven is schrappen’, waarin we uitleggen wát je allemaal kan schrappen om je tekst korter en actiever te maken.

 

Eenheid in stijl en toon

Eenheid in stijl is soms een uitdaging als je werkt met verschillende tekstschrijvers. Geef ze daarom vóóraf duidelijke instructies:

 • Kies voor een formele of informele toon: gebruik je u of jij, of spreek je de lezer helemaal niet direct aan?
 • Schrijf actief om de tekst korter en persoonlijker te maken: in plaats van ‘er zullen nieuwe plannen gemaakt worden’ schrijf je ‘we maken nieuwe plannen’
 • Check de spelling van functietitels en afdelingen: let hierbij vooral op hoofdletters en verbindingsstreepjes (communicatie- en marketingmanager)
 • Kies bij citaten voor enkele óf dubbele aanhalingstekens en voer dit door in alle teksten

 

Voor alles geldt: wees consequent in je keuze!

 

Opmaak en vorm

Alle teksten verzamelen en op taal controleren is één ding, maar vergeet niet om ook de structuur en opmaak in lijn te brengen. Controleer in íeder geval of alle aangeleverde teksten de juiste lengte hebben, zoals je dat in de werklijst hebt bepaald. Te lange teksten kort je in waar nodig.

Let ook op de volgende punten:

 • Voorzie langere teksten van een intro van ca. 35 woorden
 • Schrijf bij alle teksten een korte pakkende kop 
 • Zorg voor tussenkopjes van max 4 woorden
 • Maak streamers bij langere artikelen
 • Geef een <kader> of <streamer> duidelijk aan voor de vormgevers

Inspiratie nodig voor een kop? Lees hier de tips van Roddeljournalist Matthijs Albers.

 

Tip!
Investeer tijd in een goede schrijfwijzer waarin je stijl, toon en schrijfwijze van je organisatie vastlegt. Zo weten alle schrijvers wat je van hen verwacht en bespaar je veel tijd bij eindredactie.

Goed. Ik studeer communicatie, wat nu?

Een paar weken geleden heeft Lamar communicatie een werkstudent in huis gehaald. Anouk is student communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht. In deze blog stelt ze zichzelf voor, vertelt ze over haar studie en haar ervaring tot nu toe bij Lamar communicatie.

Schrijven in 5 stappen

Schrijven: wij doen het elke dag. Maar ook bij ons gaat dat niet vanzelf. Tussen een leeg scherm en een perfecte tekst zitten ten minste 5 stappen.

Contact

H.J.E. Wenkebachweg 123
1096 AM Amsterdam
020 760 26 70
[email protected]

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
En ontvang de beste content over content in je mailbox!
ErrorHere